Spoštovani, spletna stran uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.

Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

Ni večjih od nas. Le slabši (foto)

Ni večjih od nas. Le slabši (foto)

 

 

 

Primorske novice, 15. marec 2016, 19:40

 

“Ne gre za to, da Slovenijo razlagamo, gre za to, da jo moramo spremeniti.” To so zadnje besede današnje slovesne podelitve nagrad Gospodarstvenik Primorske 2015. Izrekel jih je gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Trendi so ugodni, a nas ne smejo uspavati, bi na kratko lahko povzeli misli ministra, predsednika vlade Mira Cerarja in nagrajenih gospodarstvenikov. Če hoče Slovenija ostati uspešna in postati še bolj konkurenčna na globalnem trgu, potrebuje reforme.

 

NOVA GORICA > “Premikamo se v pozitivno smer, a globalno dogajanje nam kaže, kako krhek je razvoj. Kako hitro lahko izgubimo stvari, ki se nam zdijo samoumevne,” je v konferenčnem centru Hitovega hotela Perla danes svoj nagovor začel predsednik vlade Miro Cerar. In od gospodarskih dilem hitro naredil korak h globalnemu dogajanju: vojnam, revščini, okoljskim krizam. Če ni miru, je razmišljal Cerar, se v krču ustavi tudi gospodarstvo in družbi ne more več dajati najpomembnejšega, torej dela, ki je temelj človekovega dostojanstva.

 

“Ni več nobenega vprašanja o tem, ali bi drugi tir delali ali ne,” je zagotovil minister Počivalšek. Že prej je dobre obete izrekel tudi Miro Cerar: “Vlada ima jasno vizijo o tem, kako bo šla v gradnjo drugega tira. V prihodnjih mesecih bomo izdelali časovnico in sosledje dejanj, ki bodo pripeljala do uresničitve naložbe, ki jo potrebujemo, če hočemo izkoristiti svoj geostrateški položaj.” Počivalšek si želi, da bo po drugem tiru iz sedanjih dvajset milijonov tovor, ki gre skozi koprsko pristanišče in po slovenskih železnicah, narasel na 40 milijonov ton. Vlada ostaja tudi pri podpori projektu revitalizacije smučišča Kanin, zagotavlja gospodarski minister: “Upam, da bomo do septembra letos zaključili projekt. Kanin je velik potencial, za katerega je morda greh, da ga doslej nismo bolj izkoristili.”
 

Brez strahu v svet

“Ostati moramo odprti. Drug do drugega ter v svet. In predvsem ne podleči tistim, ki spodbujajo strah, dvom in razdor. Naj nam bodo vzgled danes nagrajeni gospodarstveniki, ki gledajo v svet, a imajo hkrati radi našo Slovenijo,” je zaključil Cerar, ki je nanizal prioritetne naloge vlade v tem letu.

 

Temelji slovenske gospodarske politike ostajajo vzpodbujanje razvoja, pravi Cerar, povezovanje znanja in gospodarstva in povrnitev ugleda poklicem in obrtem. Vlada pa bo nadaljevala tudi s prizadevanji za uravnoteženje javnih financ, reformo davčne politike in zdravstvenega sistema.

 

“Veliko bolje se počutim med gospodarstveniki kot med politiki, ker se pogovarjamo o realnih stvareh,” je ob prvem vprašanju moderatorke razprave in vodje projekta Ingrid Kašca Bucik priznal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, a hitro pohvalil tudi ubranost in uspešnost Cerarjeve ministrske ekipe.

 

“Čeprav je Slovenija majhna, je njeno gospodarstvo veliko,” je poudaril minister, nanizal “fascinantne številke” o slovenskem izvozu in zagotovil: “Cilj vlade je podjetjem zagotavljati pogoje, da bodo lahko konkurenčna.”

 

 

Številke, ne stranka

Vlada odločno namerava zmanjšati administrativne ovire. Z davčno reformo, je napovedal Počivalšek, bodo zmanjšali stroške dela. Čeprav prejšnji poskus ni uspel, bo vlada vztrajala pri enakomernejši porazdelitvi davčnih bremen. Na urniku je še vedno tudi povečanje prožnosti delovnopravne zakonodaje: “S tem želimo omogočiti več pogodb za nedoločen čas. Morda to zveni paradoksalno, a velik delež prekernega dela je posledica toge zakonodaje. Imamo, večinoma starejše, zaposlene v javnem sektorju za določen čas in mlade v gospodarstvu, ki celo o zaposlitvi za določen čas lahko le sanjajo.”

 

Minister Počivalšek je napovedal tudi nov pristop do privatizacije, s katero se ne mudi: “Uvrstitev med strateške naložbe ne bo več edino vodilo za odločitev o prodaji. Od državnih podjetij bomo zahtevali osemodstotni donos na kapital. V Slovenskem državnem holdingu pravkar obdelujejo podatke. Številke bodo osnova za ocenjevanje uspešnosti vodilnih v teh podjetjih in ne to, kateri politični opciji pripadajo.”

 

> Vanja Lokar, nagrajenec za življenjsko delo: “Sloveniji želim ekonomskega uspeha, zagotavljajo pa nam ga današnji nagrajenci.”

 

> Dragutin Matič, Luka Koper: “Ni dovolj igrati. Treba je dati gol. Če si žogo le podajamo, ni zmagovalca. Potrebujemo torej odločne ljudi.”

 

> Kristjan Mugerli, Cestno podjetje Gorica: “Najslajše so zmage za milimeter in goli v zadnji minuti. A brezglavo tveganje prinese poraz, zato je treba delati tudi odgovorno.”

 

> Marko Prunk, Postojnske mesnine: “Mladim podjetnikom svetujem, naj pogumno začnejo. Težave seveda pridejo same. A so le nekaj, kar je treba premagovati. Dan za dnem.”

 

> Ivo Boscarol, Pipistrel: “Cilje si je potrebno postaviti dovolj visoko, da lahko vsak član našega kolektiva, ki je najboljši na svetu, s ponosom pove, da dela v Pipistrelu. Ni večjih od nas, so le slabši.”

 

> Jernej Čopi, Ensol 360: “Smo mlado podjetje, ki verjame v trdne poslovne temelje. Zgledujemo se pri zdravih, ustaljenih sistemih iz našega poslovnega okolja.”

 

VESNA HUMAR

http://www.primorske.si/Plus/Gospodarstvenik-Primorske/Sampioni-primorskega-gospodarstva-foto

 

 

 
 

 

 
 

AKTUALNO

Arhiv novic
VEČINA KOMUNALE V PRUNKOVIH ROKAH
  Vir: Primorske novice 19. 02. 2020, 06.00 , posodobljeno: 21. 02. 2020, 09.37 ...
Ni večjih od nas. Le slabši (foto)
Primorske novice, 15. marec 2016, 19:40   “Ne gre za to, da Slovenijo razlagamo, gre...
MARKO PRUNK IMA V ITALIJI ŽE ŠESTO MESNICO
15.03.2016 finance.si S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evr...
Tržaški kralj čevapčičev je doma na Krasu
Primorske novice; torek, 15. marec 2016, 15:30 “Čez eno leto se bomo mogoče srečali v novih p...
Kdo so gospodarstveniki Primorske leta 2015?
15.3.2016 - Radio Koper Radio Koper, Televizija Koper - Capodistria in Primorske novice bodo ...
V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO
  Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti na...

REFERENCE

Oskrba javnih ustanov: dijaški domovi, vrtci, šole, razni zavodi, domovi za starejše občane ipd... Poleg omenjenega oskrbujemo tudi hoteli, gostilne, okrepčevalnice ipd...