Spoštovani, spletna stran uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.

Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

KRAŠEVEC PRUNK, tržaški kralj čevapčičev

KRAŠEVEC PRUNK, tržaški kralj čevapčičev

Članek: Dnevnik 22.12.2012 Vir / Avtor:  Jani Alič

 
 

Marko Prunk, samostojni podjetnik, direktor in mesar iz Škofelj na Krasu, lastnik družbe Postojnske mesnine, nadaljuje skoraj stoletno tradicijo svojih prednikov. Njegov nono je imel namreč že leta 1928 firmo Commerciante Bestiame Pruni v Vremski dolini in je v Trst vozil teleta. V spomin in dokaz na tiste čase je ohranjen originalen pečat.

Marko Prunk se ne zadovolji z doseženim, ampak snuje vedno nove načrte. (Foto: Jani Alič)

Njegov oče je najprej delal v sežanski zadrugi, leta 1967 pa je odprl mesnico in klavnico v domačem kraju. Marko se je mesarskemu poklicu zapisal pred nekaj več kot dvajsetimi leti. Po njegovi poti sta šla tudi otroka: sin Andrej je direktor mesnice Prunk carni v središču Trsta, hčerka Jana pa vodi gostilno v Lokvi na Krasu, kjer imajo Prunkovi obrat za suhomesnate izdelke in prodajalno.

Pravi hit je v zadnjem času mesnica v Trstu, ki so jo aprila lani odprli pri nekdanji mitnici blizu pokrite tržnice. V obnovo prostorov so vložili 500.000 evrov, najem pa jih stane približno toliko, kot bi jih v slovenskem glavnem mestu. »S sinom sva se vozila po Trstu in naenkrat zagledala zaprte prostore nekdanje trgovine. Po dolgotrajnem iskanju sva prišla do lastnice – Slovenke, ki je bila takoj pripravljena oddati prostore v najem. Ker sem si od nekdaj želel prodajati meso v Trstu, smo se takoj zmenili. V pritličju smo uredili mesnico, v nadstropju pa prostor za pripravo mesa,« razloži Prunk.

Tržačani so dobri potrošniki, zato so odprli še prodajalno s pripravljeno hrano, kjer ponujajo joto, pašto-fižol, vampe in njoke. »To je bil zadetek v polno. Hrano gostje večinoma pojedo v lokalu, vse več pa je tudi takšnih, ki dobrote kraške kuhinje odnašajo domov. Zdaj iščemo prostor za še eno trgovino v Trstu,« pove naš sogovornik, ki mu posel v Trstu dobesedno cveti.

Italijani prisegajo na govedino

Uspešnega mesarja s Krasa je opazil tudi italijanski Il Piccolo in ga proglasil celo za kralja čevapčičev. Ti so po Prunkovih besedah v Trstu eden najbolj prodajanih artiklov. Tržačani sicer v največji meri kupujejo goveje meso, v promet pa gredo tudi svinjina, konjsko meso, drobnica in divjačina. Uspehu so – poleg kvalitete – bržkone botrovale tudi cene, ki so za 25 odstotkov višje kot v Sloveniji, a hkrati za petino nižje od italijanskih.

»Tri četrtine prodaje odpade na meso, preostalo pa na kruh, paštete, ajvar in druge slovenske izdelke, ki jim Italijani zelo zaupajo. Mlinotestovega kruha iz koprske pekarne prodamo toliko kot supermarketi,« navdušeno razlaga v skromni pisarni nad klavnico v Postojni, medtem ko prek računalniškega ekrana spremlja dogajanje v mesnicah v Trstu, Kopru, Ljubljani in drugod: »Ali ni lep pogled na urejene vitrine, polne mesa, pršuta, pancete? Poglejte to gnečo in zadovoljne obraze kupcev!«

A tržaških kupcev – na dan jih postrežejo tudi po 1500 – nima od včeraj. »Številni kupci v Trstu so naše stare stranke, ki so nekdaj prihajale po nakupih v našo mesnico v Lokev. A danes so že v letih in se težje vsak dan vozijo z avtomobilom po nakupih, zato je zanje dobrodošla naša nova izpostava v Trstu. Kljub temu pa vsaj enkrat na mesec še vedno pridejo na Kras in takrat obiščejo tudi našo gostilno,« pove Prunk, ki je v delo vpet tudi po 15 ur na dan. Redno namreč obiskuje mesnice in kmete, sproti skrbi za surovine in rešuje vsakodnevne težave.

Ekološko pridelano meso

Čeprav je Kraševec, ima Prunk svojo bazo v Postojni. Tamkajšnja klavnica je edina na širšem primorskem območju, v njej pa lahko zakoljejo do 12.000 govedi na leto. Podjetje ima pridobljen certifikat o ekološkem zakolu živali, razseku in pakiranju govejega mesa. Vključili so se tudi v postopek ekološke predelave, pridobili certifikat slovenske kakovosti, proizvodnja pa poteka v skladu z mednarodnim standardom HACCP, ki zagotavlja stoodstotno sledljivost mesa od izvora živine do rejca ter poti od trgovca do kupca.

Poleg govedi v Postojni koljejo tudi konje oziroma žrebeta in drobnico. Svinjsko meso kupujejo po vsej Sloveniji, ker na njihovem koncu prašičev primanjkuje. »Govedo pa kupujemo večinoma na območju Cerknice, Ilirske Bistrice, Logatca, Idrije in Vipavske doline. Letos smo začeli rejo tudi pri kmetih. Pri petih rejcih imamo trenutno okoli 300 telet. Tako smo preskrbljeni s kvalitetnim mesom. Prav kvaliteta je namreč edina garancija za uspeh na konkurenčnem evropskem trgu,« poudari Prunk.

Proizvodnjo v Postojni, kjer je klavnico kupil leta 2009, bi rad še razširil, a mu širitve ne dovolijo, čeprav bi na novo zaposlil 20 ljudi. V lokalni skupnosti se namreč bojijo onesnaževanja, poleg tega pa menijo, da obstoječa klavnica obsega dovolj velik prostor. »Ob klavnici in diskontu smo kupili zemljišče in želeli dozidati objekt, kjer bi postavili pakirnico mesa. Kupili smo tudi stroj, ki pa žal na podstrešju čaka na boljše čase. Če naložbe ne bomo mogli izpeljati v Postojni, bom primoran razmišljati o odhodu,« je odločen.

Otroka po očetovih stopinjah

Med pogovorom ga vsake toliko časa zmoti klic poslovnega partnerja ali iskalca donacije, v nekem trenutku pa se zamisli in pove: »Ko sem v osmem razredu povedal, da grem za mesarja, me punce niso več pogledale. Toda to je bila moja želja. In če bi se še enkrat odločal, bi se spet odločil za mesarja. Hči in sin sta mesarski poklic nadgradila z dodatnim izobraževanjem, obenem pa sta poroka, da se bo družinska tradicija nadaljevala.«

Nadaljevanje tradicije je za Prunka še toliko bolj pomembno, saj daje trenutno kruh več kot 100 zaposlenim, ki jih ne želi pustiti na cedilu. Zaposleni po njegovih besedah redno dobivajo plačo, čeprav se tudi sam spopada s problemom neplačnikov. Ima pa tudi obvezo do odjemalcev: z mesom oskrbuje gostince in mesarje, šole, bolnice, vrtce, domove za starejše. In to po vsej Primorski, Krasu in na Notranjskem – vse do Ljubljane. Od večjih firm pa sodelujejo le z Leclercom.

Trenutno ima tudi deset lastnih prodajaln. Z nakupom mesnic se je promet povečal za 20 odstotkov, pravi. Nekaj so jih odkupili tudi od Mipa, nekoč paradnega slovenskega pridelovalca pršutov, mortadel, salam in pancet, ki ga je Prunku kar malce žal. »Mip je bil velik in kvaliteten. Škoda, da je propadel. Takoj ko je šel v stečaj, bi morali zagnati proizvodnjo. Pomagati bi morala tudi država. Ko sem slišal, da se zanj zanimajo Turki, sem podvomil, da bodo oživili proizvodnjo. Nekaj goveda so namreč zaklali tudi pri nas, a so kmalu odnehali,« nam zaupa Prunk, ki je po duši tudi navdušen športnik.

Letos je prevzel pokroviteljstvo nad košarkarji Kraškega zidarja in tako klub rešil pred propadom. Podpira tudi balinarje in se udeležuje humanitarnih akcij. Ob povsem natrpanem urniku pa najde čas tudi za sprehod v naravo oziroma obisk kakšnega primorskega hriba, kjer najlaže premleva ideje, ki jih ima še veliko na zalogi. Ena teh je, da bi v svoji dejavnosti naredil presežek. Že zdaj je med petimi najpomembnejšimi slovenskimi proizvajalci mesa in mesnih izdelkov, a Prunk hoče še višje. Tako kot nekdaj letalec Edvard Rusjan. In s kraško trmo mu bo to zagotovo uspelo!  

AKTUALNO

Arhiv novic
VEČINA KOMUNALE V PRUNKOVIH ROKAH
  Vir: Primorske novice 19. 02. 2020, 06.00 , posodobljeno: 21. 02. 2020, 09.37 ...
Ni večjih od nas. Le slabši (foto)
Primorske novice, 15. marec 2016, 19:40   “Ne gre za to, da Slovenijo razlagamo, gre...
MARKO PRUNK IMA V ITALIJI ŽE ŠESTO MESNICO
15.03.2016 finance.si S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evr...
Tržaški kralj čevapčičev je doma na Krasu
Primorske novice; torek, 15. marec 2016, 15:30 “Čez eno leto se bomo mogoče srečali v novih p...
Kdo so gospodarstveniki Primorske leta 2015?
15.3.2016 - Radio Koper Radio Koper, Televizija Koper - Capodistria in Primorske novice bodo ...
V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO
  Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti na...

REFERENCE

Oskrba javnih ustanov: dijaški domovi, vrtci, šole, razni zavodi, domovi za starejše občane ipd... Poleg omenjenega oskrbujemo tudi hoteli, gostilne, okrepčevalnice ipd...