Spoštovani, spletna stran uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.

Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO

V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO

 

Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti najmanj 30 dodatnih delovnih mest,“ pojasnjuje Marko Prunk. foto: Jana Petkovšek Štakul

ponedeljek, 30.11.2015  Avtor: Jana Petkovšek Štakul

 

 

Nerazumevanje potreb podjetništva v Sloveniji v veliki meri pripomore k temu, da so podjetja na svoji, za slovensko okolje velikokrat hitri, razvojni poti prisiljena sprejemati odločitve o selitvi proizvodnje. Mesar Marko Prunk, ki s svojimi otroki kot lastnik Mesarije Prunk, Postojnskih mesnin in Prunk Carne, ki deluje na italijanskem trgu, nadaljuje skoraj 90-letno družinsko tradicijo, bi rad glavnino dejavnosti iz Postojne čim prej preselil v večje zmogljivosti. Zaradi povečanega obsega naročil tako domačih kot italijanskih kupcev, prodajati pa so začeli tudi na Hrvaškem, nujno potrebujejo večje prostore za razsekovalnico in pakirnico. 

 

Zanimajo se sicer za skoraj 10 tisoč kvadratnih metrov zemljišča v obrtni coni Risnik v Divači, ki so del stečajne mase propadlega Primorja. V Postojni bodo ohranili samo še klavnico, kjer naj bi še naprej delalo 15 ljudi, ostalih 50 bodo preselili na novo lokacijo. Nezavezujočo ponudbo je Prunk oddal že sredi avgusta, vendar pa se od tedaj ni zgodilo še nič. Sredi septembra, torej mesec dni po oddaji ponudbe, so od upravitelja Primorja v stečaju Rudolfa Hramca prejeli le obvestilo, da s Koprsko banko še niso dosegli dogovora o ceni in da naj bi jim jo sporočili v dveh tednih ter jih tedaj tudi povabili na neposredna pogajanja za sklenitev posla.


 

„Začetna cene ob prodaji je bila 130 evrov in potem so ceno znižali. Ponudili dmo 30 evrov. Investicija nas bo stala okoli sedem milijonov evrov. Na 10 tisoč kvadratnih metrov bomo poleg upravnih prostorov imeli tudi hladilnico, razsekovalnico in pakirnico, za kar imamo v Postojni zadnji dve leti premalo prostora, zato bomo verjetno uvedli še nočno izmeno. Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti najmanj 30 dodatnih delovnih mest,“ pojasnjuje Marko Prunk.


 

Da se bo letos v zvezi s prodajo parcel v Risniku kaj premaknilo naprej, je težko pričakovati, saj Banka Koper iz Milana od svoje lastnice, skupine Sanpaolo IMI, še ni dobila odgovora, zato je treba počakati na končno stališče ločitvenega upnika, je pojasnil Rudolf Hranjec. Prunk pojasnjuje, da prav dolgo ne bo čakal, saj je že v Postojni, v upanju, da bo ob spremembi občinskega prostorskega načrta lahko ob klavnici zgradil še pakirnico in razsekovalnico, izgubil tri leta. Prunkov primer je le eden v vrsti primerov, kako dolgotrajnost postopkov umeščanja v prostor pomeni enega ključnih ovir razvoja podjetniške pobude.


 

„Upam, da do spomladi glede zemljišč vse jasno. Ker imamo premajhne zmogljivosti, si večjih naročil, ki prihajajo tako od italijanskih kupcev kot slovenskih trgovskih verig, ne upamo sprejeti. Raje ne računam, kakšna škoda nam zaradi tega nastaja, a vsak podjetnik, ki je razvojno usmerjen in se hitro odziva na potrebe trga, se zaveda, da mora biti hiter in da mora imeti na voljo več scenarijev,“ pravi Prunk, ki je nedavno od podjetja Vopex prevzel Tuševo franšizno prodajalno v Izoli in prodajalno v Lokvah, kjer imajo sicer že deset let predelovalnico svežega mesa in zorilnico.

V Italiji pa ob dosedanjih dveh mesnicah in dveh prodajalnah v Italiji 5. decembra odpirajo še eno prodajalno na vinarskem območju v Premariaccu. Imajo tudi prodajalno v Neblem v Goriških Brdih, deset mesnic na Primorskem. Svinjino koljejo v Račahin razsekujejo v klavnici na Ptuju.


 

Rešitev se mu bo morebiti ponudila kar sama, saj nekatera slovenska podjetja tudi s področja mesno-predelovane industrije še komajda lovijo sapo in bi z nakupom katerega od njih prostorsko stisko še najhitreje rešil.


 

„Od prvega predloga Italijanov, da pridemo še v Premariacco, pa do otvoritve, je minilo eno leto. Lani novembra so videli naše prodajalne v Trstu, kjer dnevno postrežemo okoli 1500 kupcev, in so hoteli podobno imeti tudi sami. Kraj ima samo 4000 prebivalcev in mi bomo prodajali v edini trgovini, ki jo imajo. Italijani izjemno cenijo slovensko meso, naša blagovna znamka je pri njih že dobro prepoznana. Pogodbo smo podpisali aprila, za vsa dovoljenja in prilagoditve prostora so poskrbeli sami.“


 

S prodajo na italijanskem trgu so zelo zadovoljni, saj dosegajo za četrtino višje cene kot v Sloveniji, a so še vseeno nižje od italijanskih. Sodelujejo tudi z večjimi trgovci v Benetkah in od nedavnega v Padovi, zaradi česar so tudi povečali vozni park. Vsak dan v Italijo odpelje vsaj en hladilnik pakiranega mesa, ki je namenjen maloprodaji . „Sodelujemo le z zanesljivimi partnerji, ki so redni plačniki in svojo rast gradijo na dolgotrajnih partnerstvih. V Sloveniji imajo nekateri trgovci celo 150-dnevni rok plačila, kar je za nas, ki ves čas potrebujemo obsežna obratna sredstva, dolga doba.“


 

Postojnske mesnine bodo letošnje leto prihodke vnovič dvignile za xxxx odstotkov na okoli 12 milijonov evrov, skupaj pa naj bi vsa podjetja, katerih lastnik je Marko Prunk, ustvarila že za 23 milijonov evrov prihodkov, zaposlovala pa 104 ljudi. Samo letos so jih zaposlili 24. V nove prodajalne, širitev voznega parka, posodobitev informacijskega sistema in druge izboljšave so letos vložili 1,5 milijona evrov.


 

 

AKTUALNO

Arhiv novic
Ni večjih od nas. Le slabši (foto)
Primorske novice, 15. marec 2016, 19:40   “Ne gre za to, da Slovenijo razlagamo, gre...
MARKO PRUNK IMA V ITALIJI ŽE ŠESTO MESNICO
15.03.2016 finance.si S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evr...
Tržaški kralj čevapčičev je doma na Krasu
Primorske novice; torek, 15. marec 2016, 15:30 “Čez eno leto se bomo mogoče srečali v novih p...
Kdo so gospodarstveniki Primorske leta 2015?
15.3.2016 - Radio Koper Radio Koper, Televizija Koper - Capodistria in Primorske novice bodo ...
V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO
  Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti na...
V 30 LETIH DO STO DELOVNIH MEST
Primorske novice; petek, 20. november 2015, 06:00 Marko Prunk: “To trgovino v Izoli smo odprl...

REFERENCE

Oskrba javnih ustanov: dijaški domovi, vrtci, šole, razni zavodi, domovi za starejše občane ipd... Poleg omenjenega oskrbujemo tudi hoteli, gostilne, okrepčevalnice ipd...