Spoštovani, spletna stran uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.

Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?

V 30 LETIH DO STO DELOVNIH MEST

V 30 LETIH DO STO DELOVNIH MEST
Primorske novice; petek, 20. november 2015, 06:00
Marko Prunk: “To trgovino v Izoli smo odprli predvsem zaradi sodelovanja s Tušem, v Lokvi pa predvsem zaradi nostalgije. A smo v Lokvi že v prvem mesecu povečali prodajo za 30 odstotkov.”

Postojnske mesnine so včeraj v Izoli odprle prenovljeno trgovino, konec meseca ji bo sledila še ena pri Vidmu v Italiji, oktobra so prevzeli trgovino v Lokvi. Kljub temu ostajajo trgovine in mesnice le manjši del poslovanja Postojnskih mesnin in Mesarije Prunk, ki jih lastniško obvladuje Marko Prunk iz Lokve. Glavna je klavnica v Postojni. Že nekaj časa pa načrtuje novo pakirnico v Divači, s čimer bi stotniji zaposlenih dodal še 30 novih delavcev.

IZOLA, POSTOJNA, LOKEV > Market v Izoli je družba Postojnske mesnine, prevzela od družbe Vopex Postojna. Novi lastniki bodo v trgovini ohranili Tuševo franšizo, tako kot so jo tudi v Lokvi, kjer so trgovino prevzeli prejšnji mesec. V obeh so prevzeli tudi delavce. Market Prunk, kot se po novem imenuje, ima delikateso po italijanskem vzoru, ohranil pa je gostinski obrat, za katerega bo skrbela dosedanja najemnica.

Lokal z istim najemnikom so ohranili tudi ob marketu v Lokvi. Imajo tudi market v Neblem v Goriških Brdih, ob tem pa deset mesnic na Primorskem ter dve mesnici in dva marketa z mesnico v Italiji.

Še ta mesec bodo v Italiji odprli še eno mesnico, v Premariaccu. “Italijani hočejo slovensko meso. Videli so naš market v Trstu in so me eno leto prosili, če pridem k njim, na območje velikih vinarjev. Vse so mi uredili. Ni se mi še zgodilo, da bi dobil vse tako pripravljeno,” je zadovoljen Marko Prunk.

Od enega do sto delovnih mest

 

Prunk je svojo poklicno pot začel pred 30 leti kot poslovodja mesnice v domači Lokvi, čez pet let postal njen lastnik, nato je od tedanje sežanske Preskrbe, ki je s trgovinami obvladovala ves Kras in Brkine, vzel v najem še tri mesnice. Po stečaju Preskrbe je, da bi ohranil stranke, v Divači odprl svojo mesnico, v Lokvi pa je pred desetimi leti zgradil obrat za predelavo svežega mesa in zorilnico.

Velik preskok s tedanjih dvanajstih zaposlenih pa je bil nakup klavnice in družbe Postojnske mesnine v Postojni leta 2009. “Da, klavnica je najmočnejši del podjetja. Je edina večja klavnica na Primorskem vse do Ljubljane,” pravi Prunk. V Postojni zakoljejo po osem tisoč živine na leto. Lani so na Ptuju odprli še razsekovalnico za svinjsko meso, v Postojni pa ohranili razsekovalnico za goveje in konjsko meso ter drobnico.

“V vseh obratih v Sloveniji imamo zaposlenih sto ljudi. Če nam bo uspelo v Divači zgraditi pakirnico mesa, bo tam še 30 do 50 novih delovnih mest,” navaja Prunk.

Hala v Italiji cenejša kot pri nas parcela

 

 

 

Ponudbo za nakup zemljišča v divaški coni Risnik so dali že avgusta, vendar jasnega odgovora stečajnega upravitelja Primorja in banke, ki je glavna upnica, še niso dobili. “Upam, da se bomo uspeli dogovoriti že letos,” se nadeja Prunk. Odkupiti namerava 10.000 kvadratnih metrov zemljišča ob vhodu v cono. Širiti so se želeli že v Postojni, vendar zaradi poplavne ogroženosti območja niso dobili dovoljenja.

“Divača je sicer še boljša lokacija. Je tik ob avtocesti. Meni pa je všeč tudi zato, ker je blizu mojemu domačemu kraju. Saj v Italiji je ogromno velikih zapuščenih hal, ki so celo cenejše kot gola parcela v Divači, a jaz bi rad ostal v domačem kraju in investiral tu. Občina se zelo trudi, upam, da bo tudi banka razumela, da je bolje, da proda po nekoliko nižji ceni in pridobi komitenta,” razloge za Divačo opiše lokavski podjetnik, ki je nekaj poslovnih bremen že odložil na otroka: mesnice in trgovine v Italiji vodi sin, v Lokvi pa hči.

MARICA URŠIČ ZUPAN

Foto: Zdravko Primožič/FpaPrimorske novice; petek, 20. november 2015, 06:00

 

AKTUALNO

Arhiv novic
Ni večjih od nas. Le slabši (foto)
Primorske novice, 15. marec 2016, 19:40   “Ne gre za to, da Slovenijo razlagamo, gre...
MARKO PRUNK IMA V ITALIJI ŽE ŠESTO MESNICO
15.03.2016 finance.si S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evr...
Tržaški kralj čevapčičev je doma na Krasu
Primorske novice; torek, 15. marec 2016, 15:30 “Čez eno leto se bomo mogoče srečali v novih p...
Kdo so gospodarstveniki Primorske leta 2015?
15.3.2016 - Radio Koper Radio Koper, Televizija Koper - Capodistria in Primorske novice bodo ...
V TRSTU SE JIM KLANJAJO, V SLOVENIJI JIM NAGAJAJO
  Četudi nas vabijo Italijani, želimo ostati v Sloveniji ter za naše ljudi zagotoviti na...
V 30 LETIH DO STO DELOVNIH MEST
Primorske novice; petek, 20. november 2015, 06:00 Marko Prunk: “To trgovino v Izoli smo odprl...

REFERENCE

Oskrba javnih ustanov: dijaški domovi, vrtci, šole, razni zavodi, domovi za starejše občane ipd... Poleg omenjenega oskrbujemo tudi hoteli, gostilne, okrepčevalnice ipd...